Slovenská filharmónia so zaujímavými hosťami

Avdeeva_Yulianna_Home2

Hostkou prvého aprílového týždňa bude v Slovenskej filharmónii mladá klavírna virtuózka Yulianna Avdeeva, víťazka  prestížnej medzinárodnej súťaže F. Chopina v roku 2010. Toto víťazstvo  odštartovalo jej kariéru svetovej hviezdy.

Yulianna Avdeeva sa predstaví bratislavskému publiku už v utorok 4. apríla Malej sále Slovenskej filharmónie. Program sólového recitálu zostavila z diel  Ludwiga van Beethovena a Franza Liszta.

Vo štvrtok piatok 6.7. apríla sa mladá interprétka predstaví po boku orchestra Slovenská filharmónia. V jej interpretácii zaznie Čajkovského Koncert pre klavír a orchester č. 1 b mol, op. 23,  ktorý  patrí medzi najslávnejšie a najčastejšie hrávané diela svojho druhu. Dielo vzniklo na prelome rokov 1874/1875. V premiére ho uviedol svetoznámy Hans von Büllow  v roku 1875 v Bostone. Na úvod koncertu zaznie dielo súčasného lotyšského skladateľa Peterisa Vasksa, v súčasnosti jedného z   najuznávanejších skladateľov z oblasti Pobaltia. V druhej polovici koncertu je na programe monumentálne vystavaná 2. symfónia Jeana Sibelia , ktorá patrí k najlepším dielam  autora.

Slovenská filharmónia sa vo štvrtok a piatok 6. a 7. apríla predstaví pod taktovkou  Andrisa Pogu, hudobného riaditeľa Litovského národného symfonického orchestra.  Andris Poga dirigoval mnohé prestížne orchestre. V októbri 2014 nahradil Lorina Maazela a Valeryho Gergieva v rámci triumfálneho ázijského turné venovaného Straussovi.

Koncerty sa začnú o 19.00 h.