Koncert jubilujúceho Moyzesovho kvarteta zaznie v Malej sále SF

Moyzesovo kvarteto

Koncert jubilujúceho Moyzesovho kvarteta, ktorého členovia si v tomto roku pripomenú 40 rokov spoločného muzicírovania, sa uskutoční v utorok 19. mája v Malej sále Slovenskej filharmónie.
Kvarteto vzniklo v roku 1975 z poslucháčov Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Jeho členovia pokračovali v štúdiách na Hochschule für Musik und darstellende Kunst vo Viedni. Kvarteto získalo viacero laureátskych titulov na domácich, ale i medzinárodných súťažiach. Počas svojho pôsobenia prezentovalo slovenskú hudobnú kultúru s úspechom takmer vo všetkých štátoch Európy, v Japonsku, Indii, Maroku, USA a na Kube. V roku 2000 bola Moyzesovmu kvartetu udelená cena Frica Kafendu a zároveň cena kritiky. Repertoár telesa zahŕňa všetky štýlové obdobia, nevynímajúc ani tvorbu súčasných slovenských autorov, z ktorých mnohí skladby kvartetu priamo venovali.
Na utorkovom koncerte s Moyzesovcami vystúpia hostia – renomovaná slovenská klaviristka Daniela Varinská, klarinetista Jozef Eliáš, gitarista Martin Krajčo, violistka Veronika Prokešová a violončelista Pavol Mucha.
Na úvod zaznie Brahmsovo Klavírne kvinteto f mol op. 34, ktoré patrí medzi skladateľove diela, ktoré komponoval v rokoch 1860 až 1865. Len niekoľko skladieb venoval Carl Maria von Weber komornej tvorbe. Moyzesovci do programu zaradili jeho Klarinetové kvinteto B dur op. 34 , ktoré predstavuje skôr mini-koncert pre klarinet so sprievodom štyroch sláčikových nástrojov. Nasledovať bude Gitarové kvinteto D dur G. 448 Luigi Boccheriniho. Na záver zaznie Sláčikové sexteto A dur slovenského skladateľa žijúceho v Nemecku Ladislava Kupkoviča. Sláčikové sexteto A dur pre dvoje huslí, dve violy a dve violončelá pochádza z roku 2010 a jeho slovenská premiéra zaznela na koncerte festivalu Nová slovenská hudba roku 2012.
Koncert jubilujúceho Moyzesovho kvarteta začne o 19-tej.