Vyhlásenie postupujúcich do 2. kola 10. Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela

Hummel-200x200

Klaviristi postupujúci do 2. kola:

Robert BÍLÝ, Yi-Yang CHEN, Young Sun CHOI, Anastasiia CHZHAN, Sunah KIM, Shinho LEE, Leo de MARÍA, Simon POPP, Pavol PRAŽENICA, Eliška TKADLČÍKOVÁ, Boris UZUNOV, Jan WACHOWSKI, Zifan YE, Kaiwen ZHAO, Matouš ZUKAL

Prvý ročník súťaže, venovaný pamiatke slávneho bratislavského rodáka, skladateľa a klavírneho virtuóza Johanna Nepomuka Hummela (1778 – 1837), sa uskutočnil pred tridsiatimi rokmi. Dodnes najvýznamnejšia hudobná súťaž na Slovensku je jediným členom Svetovej federácie medzinárodných hudobných súťaží so sídlom v Ženeve a Nadácie Alink-Argerich. Prezidentom súťaže je popredný slovenský klavirista a organizátor slovenského hudobného života prof. Marian Lapšanský.

2. a 3. kolo súťaže sa uskutočnia Bratislave v priestoroch Slovenskej filharmónie v novembri 2021. V rámci 2. kola, ktoré prebehne 24. – 25. novembra v Malej sále Slovenskej filharmónie, odznie 15 klavírnych recitálov prístupných verejnosti. Traja postupujúci do 3. kola sa 26. novembra predstavia ako interpreti Hummelových klavírnych trií spolu s členmi orchestra Slovenská filharmónia, huslistom Jozefom Horváthom a violončelistom Borisom Bohóm. Finále súťaže sa uskutoční 27. novembra. O 15.30 sa finalisti predstavia v rámci koncertného cyklu Mimoriadne koncerty ako sólisti v klavírnych koncertoch s orchestrom Slovenská filharmónia pod taktovkou Rastislava Štúra. Vyvrcholením súťaže bude Slávnostné vyhlásenie cien a koncert víťazov o 19:00 hod. Víťazovi súťaže bude udelená Cena Národnej banky Slovenska.