The Philharmonics


,

Účinkujúci

THE PHILHARMONICS
Tibor Kováč – husle
Roman Jánoška – husle
Thilo Fechner – viola
Stephan Koncz – violončelo
Ödön Rácz – kontrabas
Daniel Ottensamer – klarinet
František Jánoška – klavír

Program

George Enescu (1881–1955) – Rhapsodie Roumaine No. 1 (arr. Jacques Enoch)
Camille Saint-Saëns (1835–1921) – Dance macabre (arr. Tibor Kováč)
Tibor Kováč (*1967) – Yiddische Mame (G. Mahler’s Themes & Jewish standards)
Dmitrij Šostakovič (1906–1975) – Valčík z Jazzovej suity Nr. 2 (arr. Tibor Kováč)
Astor Piazzolla (1921–1992) – Oblivion (arr. František Jánoška)
Johannes Brahms (1833–1897) – Uhorský tanec Nr. 5 (arr. František Jánoška)
***
Tibor Kováč (*1967) / František Jánoška (*1986) – K&K Rhapsody
Fritz Kreisler (1875–1962) – Caprice viennois (arr. Tibor Kováč)
Fritz Kreisler (1875–1962) / Django Reinhard (1910–1953) / František Jánoška (*1986) – Presto Fight
Fritz Kreisler (1875–1962) – Schön Rosmarin (arr. Tibor Kováč)
František Jánoška (*1986) – Musette pour Fritz (Hommage á Fritz Kreisler)
Jerry Bock (1928–2010) – Fidlikant na streche (arr. František Jánoška)

THE PHILHARMONICS

Súbor so zmyslom pre hudobné dobrodružstvo. Filharmonici hrajú od vážnej hudby cez klezmer po gipsy a latin jazz.
Zoberieme štyroch Viedenských filharmonikov, jedného Berlínskeho filharmonika a pridáme k nim výnimočne talentovaných bratov: spolu vytvoria jeden z najzaujímavejších ansámblov hudobného sveta ‒ The Philharmonics.

Ich vysokovirtuózne vystúpenia, ktoré pôsobia na publikum ako magnet, vychádzajú zo zvukovej kultúry a tradície Viedenských filharmonikov. Títo siedmi hudobníci dávajú svoj klasický zvuk, umenie frázovania a virtuozitu do služieb nevyčerpateľných pokladov ľudovej hudby, etnických inšpirácií, fascinujúcich tancov a čara improvizácie.

Rodený Slovák Tibor Kováč je koncentrátom všetkých talentov bývalého rakúsko-maďarského štvorľudového štátu. Ako markantný a neprehliadnuteľný koncertný majster Viedenských filharmonikov je zároveň virtuózom, ktorý vystupuje na mnohých kontinentoch. Kováč exemplárne stelesňuje koncept súboru „The Philharmonics“, ktorý bol založený v roku 2007 počas orchestrálneho turné Viedenských filharmonikov v Japonsku. Hrajú diela klasického repertoáru – a k tomu zaranžovali veľké orchestrálne kusy s prekvapivým efektom. Objavujú korene vážnej hudby v ľudovej hudbe Viedne ako aj Balkánu, ďalej v tradícii klezmer a gipsy hudby. Pritom sa ohraničujú na hranice európskeho muzicírovania: „The Philharmonics“ ovládajú rovnako tango a latin jazz, z ktorých opäť odvádzajú významné klasické diela 20. storočia. Súbor nadchýna rovnako široké publikum ako aj kritikov. Ich bohatá koncertná činnosť ich, okrem domovskej Viedne, zaviedla na festivaly v Essene, Paríži, na pozvanie Maestra Riccarda Mutiho do jeho rodného mesta Ravenna a na pozvanie Valeryho Gergieva
do veľkej sály Mariinského divadla v Petrohrade. V roku 2010 vyšiel ich debutový album „Souvenir de Bohème“.

Osobné zloženie ansámblu exemplárne vystihuje koncepciu tejto formácie a multikutúrnu kvalitu Viedenských filharmonikov. Bratislavský rodák huslista Roman Jánoška dostal klasické hudobné vzdelanie, ale je rovnako žiadaný medzi jazzovými hudobníkmi, pretože dokáže s pôžitkom kombinovať tradíciu s radosťou z experimentovania. Violista Thilo Fechner je Nemec a vyhľadávaný komorný hráč. Violončelista Stephan Koncz je bývalým Viedenským a medzičasom už Berlínskym filharmonikom. Klarinetista Daniel Ottensamer je vynikajúcim sólistom a pochádza z filharmonickej dynastie klarinetistov z viedenskej rodiny s maďarskými predkami. Kontrabasista Ödön Rácz sa narodil v Budapešti a je členom rovnako renomovanej rodiny neprehliadnuteľných kontrabasistov a sólistom Viedenských filharmonikov. Slovenský klavirista František Jánoška nakoniec dopĺňa ansámbel ako fulminantný a štýlu verný improvizátor a sólista.

„The Philharmonics“ majú od sezóny 2011/2012 vlastný abonentný cyklus vo Viedenskom Konzerthause, kde na Sivestra 2012 pripravili s veľkým úspechom silvestrovský gala program.

Na jeseň 2011 vyšlo ich prvé DVD „Waltzes“. 2. januára 2012 vyšiel ich CD-album „Fascination Dance“ vo vydavateľstve Deutsche Grammophon, potom čo sa „The Philharmonics“ predstavili miliónovému publiku v rámci dvadsaťminútového filmu v pauze televízneho prenosu Novoročného koncertu Viedenských filharmonikov. Za tento CD-album dostali Zlatú platňu. V júli 2013 vyšlo v Deutsche Grammophon ich nové CD „Oblivion“, ktoré sa predáva v 46 krajinách sveta. Súbor úspešne koncertoval v mnohých krajinách Európy, USA, Južnej Amerike a v septembri 2013 sa predstaví v Japonsku.

© AQUÄDUKT Artists Agency e.U.