Filmová hudba, pocta Johnovi Williamsovi

Filmová hudba 1

Aprílové koncerty Filmovej hudby uvedie  Slovenská filharmónia pod taktovkou Rastislava Štúra vo štvrtok, piatok a v sobotu 21., 22. a 23. apríla o 19-tej.

Video pozvánku na koncerty sme pripravili v spolupráci s dirigentom Rastislavom Štúrom.

Filmová hudba je jedným z najžiadanejších a najobľúbenejších hudobných žánrov. V interpretácii Slovenskej filharmónie zaznejú  aj v tejto sezóne známe filmové melódie viacerých skladateľov – Hansa Zimmera Piráti z Karibiku, Elmera Bernsteina Sedem statočných, Billa Contiho Sever proti Juhu, Michaela Kamena Robin Hood…  V druhej polovici koncertu s názvom Pocta Johnovi Williamsovi si pripomenieme 90. narodeniny najuznávanejšieho amerického skladateľa filmovej a klasickej hudby, ktoré oslávil vo februári tohto roku.  Výber jeho melódií k  filmom Harry Potter, Čarodejnice z Eastwicku, Indiana Jones,  dojímavá melódia z filmu Schindlerov zoznam, ktorej husľová téma zaznie v interpretácii koncertného majstra Jarolíma Emmanuela Ružičku, alebo hlavná téma z filmu Hviezdne vojny, najikonickejšia filmová kompozícia všetkých čias sľubujú nezabudnuteľnú atmosféru a zážitok pre všetkých návštevníkov koncertov.

Aj v 73. sezóne budú znieť filmové melódie  v naštudovaní Rastislava Štúra. „Po prvýkrát sme uviedli takýto program s filharmonikmi v roku 2010 v Historickej budove Slovenského národného divadla – Holstove Planéty a  suitu Hviezdne vojny Johna Williamsa, ktorému venujeme druhú časť tohtoročných koncertov. Patrí k najoceňovanejším osobnostiam tohto žánru a stále diriguje. Veľkým fanúšikom žijúcej legendy je môj brat, ktorý mu aj poslal knihu o Bratislave.J  Bola to pred rokmi jeho myšlienka, uvádzať takto ladený program, nechal som sa na to nahovoriť, „hovorí Rastislav Štúr.

„Filmovú hudbu som uvádzal napríklad aj so Symfonickým orchestrom hl. m. Prahy FOK. Uviedli sme ho aj v Botanickej záhrade v Šanghaji  pre 20000 ľudí,“dodáva.